Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

CHP bayramlaşmasından notlar

Bu destek çeki meselesinin epey toz kaldıracağı belliydi, öyle de oldu. Önce tüm emeklilere yardım çeki verilmesi beklentisi atıldı ortaya, oysa hiç de mantıklı değildi bu beklenti. Kendi evinde oturan, emekli maaşı dışında geliri olan, kirada mülkleri olan, dolayısıyla belediyenin vereceği 2 bin lira yardım çekine hiç ihtiyacı olmayan emekli sayısını azımsamamak lazım.

İhtiyaç sahibi olmayan emeklilere de yardım yapılacağına, ihtiyaç sahibi emeklilere iki katı yardım yapılsın daha makbul, hem Allah hem de kul katında.

İş bu tarafından tutmayınca, eski beklentiler kaşındı biraz da.

Şöyle ki; duyumlarıma göre eski sistem iş adamlarından yardım çeklerinin bedelleri için destek isteniyor, yardım eden iş adamlarına bir miktar çek verilerek, çevresine dağıtabileceği söyleniyormuş. Yardım çeklerini alanlardan, hatta yardım çekleri için bağışta bulunanlardan bizzat duyduklarım bu yönde bilgiler.

Yani yardım çeklerinin bir bölümü ihtiyaç sahibi olmayanlara gidiyor böylece…

Şimdi iş biraz daha başka işliyor sanırım.

Misal öncelikle yardım yapmak için CHP’li olma şartı aranmıyor. Önceden yardım almak için AK Partili olma şartı aranıyordu, hatta yardım alabilecek kişiler AK Partili muhtarlar ya da yetkililer tarafından belirleniyordu.

Yardım almak için gereken kriterler de belli, hatta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey kendi evinde oturduğu halde emekli maaşından başka geliri olmayanları da yardım alacaklar listesine eklediklerini belirtti.

Nerede bir eksiklik olabilir derseniz; işin başvuru yapma kısmında yaşı ilerlemiş, teknolojiyle arası iyi olmayan emekliler takılmış olabilir derim.

Bozbey’in CHP’nin bugünkü bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada konuya ilişkin söylediği;

“İhtiyaç sahibi emeklilerimiz ve ihtiyaç sahiplerine dağıttığımız destek çeklerimiz oldu. Bazı emeklilerimiz alamadıklarına dair geri bildirim yapıyorlar. Özellikle Bakanlığın, yasanın kriterleri var. O kriterler çerçevesinde emeklilerimize veriyoruz. Daha önce sokakta dağıtılanlar gibi değil. Gerçekten kriterlere uyanlara ulaştırıyoruz çekleri. Biraz yumuşama bile yaptık. Hak edene vereceğiz. Hak sahibi bu destekleri alacak. Bunu kimseyi ötekileştirmeden yapacağız” sözleri de yukarıda anlattıklarımı destekler nitelikte.

Tek bir önerim olabilir; CHP Kadın Kolları mahalle temsilcileri ile birlikte ihtiyaç sahibi emeklileri tespit edip onları evlerinde ziyaret ederek, bu yardım çekine müracaat edip etmediklerini, etmediyseler neden etmediklerini ve yardımdan yararlanmak isteyip istemediklerini sorarak gerçek ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesinde ciddi bir katkıda bulunabilir.

En kritik nokta partili partisiz ayrımı gözetmeden, gerçek hak sahiplerine ulaşabilmektir!

Bu mühim konunun dışında her zamanki klasik yerinde yani Özgen Çay Bahçesinde, Reşat Oyal Kültür Parkında yapılan CHP Bayramlaşmasının yine klasik günü olan bayramın ikinci gününde değil de Arife Gününde yapılmış olması herkese olduğu gibi bana da biraz tuhaf geldi.

Elbette zorlu bir seçim süreci ve bu seçim sürecinin ardından gelen daha da zorlu bir kadrolaşma süreci tüm partilileri yordu, hatta sinirleri de biraz gerdi. Dolayısıyla herkesin tatile ihtiyacı var. Çok makul, fakat siyaset makullükler üzerine değil, gereklilikler üzerine kurulu bir müessese. Bundan sonraki bayramlarda CHP’lileri yine bayramın ikinci günü bayramlaşırken görmek yılların alışkanlığının devamlılığı ve kurumsallık açısından mühimdir diye düşünüyorum.

Bu kısmı da geçtiysek, bayramlaşmanın en mühim mesajını Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın verdiğini hatırlatalım.

Ne demişti Aydın?

Seçim 2025-2026 gibi olur diye tahmin ediyoruz. Erken seçim geldiğinde bakılacak olan yerler belediyelerin hizmetleri olacak. İyi iş yaptıysak ‘CHP bu ülkeyi yönetebilir biz anahtarı verebiliriz’ diyecekler. Her bir yerel yönetici bir sonraki genel seçim için gece gündüz demeden çalışıyor. Artık değişime ihtiyaç var. 22 yıllık bu iktidarın devam etmesinin çok ağır sonuçları olacak. Biz bütün toplumu kapsayarak söylüyoruz, ülkenin 85 milyonun rahatlaması için hep birlikte çalışacağız”

Aydın’ın belediyecilik anlayışı gibi kapsayıcı ve sözünü esirgemeyen bir konuşmaydı. Erken seçim takvimi önümüze gelirse, ki bu ittifak gerginlikleri ile son derece mümkün gibi görünüyor. En erken 2026 yılında gündemimizde bu konuyu görürüz gibi. Yani 2025 sonu 2026 başı gibi bir erken seçim tartışması içinde olabiliriz.

Bu tarihler önemli, çünkü ilk kez milletvekili koltuğuna oturan vekillerin 2 yıllık görev süreleri dolduğunda milletvekili olarak emekli olma hakları olacak. Kimse emekli milletvekili maaşı almadan o koltuklardan kalkmak istemez. İki yılın sonunda ise gündem bir anda değişebilir, zaten gergin olan ittifak çatırdayabilir ve biz bir gün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi erken seçim çağrısı yaparken ekranlarda izleyebiliriz.

İşte tam da bu nedenle, köklü işler de dahil olmak üzere şehirle ilgili bazı şeyleri yoluna koymak adına tüm CHP’li belediyelerin hızlı ve dikkatli kararlar almaları, bunun için de güçlü ve iyi konumlandırılmış kadrolar ile çalışmaları gerekiyor.

Bursa için en önemli sorunlar kentsel dönüşüm, 1/100.000’lik planın hazırlanması ve Hamitler Çöplüğü’nün ömrü dolmadan yeni bir bertaraf etme tesisinin devreye sokulması olarak sayılabilir. Bu üç iş çok kritik, diğer konuları bu işlerin etrafında da düşünebiliriz.

Hazır Hamitler Çöplüğü demişken birkaç laf da burada etmek isterim…

Düzenlediği Haziran Ayı Değerlendirme Toplantısında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey şöyle bir ifade kullandı;

“Biz Kayapa’ya yapılmasını planlan atık tesisinin yanlış yerde olduğunu ifade ederek projeyi iptal ettik. Toplantılarımıza başlayacağız ve hiç vakit kaybetmeden katı atık depolama tesisiyle ilgili çalışmalarımızı hızlandırıp bu dönem içerisinde bitirmeyi planlıyoruz. Orada var olan metan gazının açığa çıkarılması ve aktarılması söz konusuydu. Zamanında yapılması gereken bu işlemin yapılmadığını gördük. Ekiplerimiz 24 saat çalışarak oradaki gazın patlamasını önleme ve yangın çıkarmasını önleme yönünde çalışıyorlar. Bilimsel anlamda birçok araştırmayı yaptık. Kısa süre içerisinde bunu tamamlayıp tehlikenin oluşmasını da önlemiş olacağız”

Şimdi, bir önceki dönem belediye başkanı sorumluluğunu bu noktada yerine getirmemiş ve aslında kendisinden elektrik üretildiğini zannettiğimiz Hamitler Çöplüğü metan gazı açığı çıkartılmamış, haliyle burada bir gaz birikmesi ve bundan kaynaklanan bir tehlike var. Şu anda öncelikle bunun önlenmesi için çalışılıyor.

Yani önce güvenlik…

İşin bu kısmı çok güzel, fakat bir kez daha hatırlatmak isterim, Hamitler Çöplüğünün kalan ömrü bir buçuk yıl! Yani önümüzdeki bir buçuk yıl içinde ÇED Raporu çıkartılmış bir bertaraf etme tesisinin işler hale getirilmesi gerekiyor!

Konunun önemi ve mühim oluşu buradan kaynaklanıyor.

Bekleyecek bir dakika dahi yok bu konuda!

NOT: Önümüz bayram, benim de birkaç gün dinlenmeye ihtiyacım var. Bu nedenle size şimdiden iyi bayramlar, bana da iyi tatiller…

HABERLER