Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

En büyük proje israfı kesmek!

Bursa’nın en büyük ilçesi, dolayısıyla en büyük oy potansiyeline sahip bölgesi Osmangazi. İlçeye belediye başkanı olmak için üçüncü kez aday olan, hatta bir dönem kulislerde bu kez aday olmaya çok istekli olmadığı konuşulan CHP Osmangazi Belediye Başkan Adayı Erkan Aydın, Mustafa Dündar ile rövanş seçimine doğru yol alıyor.

Bundan birkaç gün önce Osmangazi Belediye Başkanı ve AK Parti Osmangazi Belediye Başkan Adayı Mustafa Dündar’ın sunumunu dinlemiştik basın mensupları olarak.

Bu kez Erkan Aydın aldı sazı eline…

Aslında aklın yolu bir, her iki belediye başkan adayı da Bursa’nın eski Yeşil Bursa kimliğinden uzaklaştığından, beton Bursa olduğundan, kaçak yapılaşmanın yanlışlığından dem vuruyor. Fakat küçük bir fark var arada; durumdan şikayetçi olan belediye başkan adaylarından biri Osmangazi’nin koltuğunda 15 yıldır oturuyor, diğeri henüz denenmemiş bir aday!

Konuşmasına epey iddialı başlayan Aydın, ‘Kaldırın bu koltuğu, koltukta oturmaya gelmiyoruz. İş üretmeye, çalışmaya geliyoruz!’ derken işin bu kısmına vurgu yaptı haliyle. ‘Denenmemiş adayım, beni deneyin, vaatlerimin altını doldurabilirim’ demenin bizim halkımızın sevdiği ceketi çıkarıp kolları sıvamakla eşdeğer olduğu yaklaşıma benzettim bu sözleri. Belki bu hamleyi de ileriki günlerde görürüz…

Başlamadan belirtmek lazım, öyle çok detaylı, Büyükşehir Belediye Başkan Adaylarının kalem kalem anlattıkları gibi bir proje tanıtımı beklemeyin. Bu seçim sürecinde kalem kalem anlatımı tüm siyasi partiler Büyükşehir adaylarına bırakmışlar ve kendileri konu başlıkları üzerinden hareket etmeyi tercih etmişler. Zaten Büyükşehirlerin sorumluluklarının dağları aştığı, ilçe belediyelere de pek az konu başlığı kaldığından mantıklı bir tercih.

Deprem riski ile karşı karşıya olduğumuza sürekli vurgu yapılırken ve altımız iki üç günde bir beşik gibi sallanırken, elbette ilk konu başlığımız olası bir deprem felaketine karşı yapılacaklar listesiydi. İlk etapta işletilebilecek toplanma alanları, deprem konut evleri, stok çadırlar ve konteynerlerin hazırlanması ile kurulacak yerlerin belirlenerek altyapı çalışmalarının yapılması gibi uzayıp giden listenin sonuna geniş zamana yayılacak, ancak mutlak yapılması gerekenler arasında bulunan kentsel dönüşüm projeleri de eklenmiş…

Projelerin kaynağını sorunlara Avrupa Birliği fonlarından tutun da KİPTAŞ modeline kadar çeşitli kaynak alternatifleri sunan CHP Osmangazi Belediye Başkan Adayı Aydın’ın suya sabuna dokunmayan konuşmalarla işi geçiştirdiğini düşünmemek lazım.

Osmangazi Belediyesi’nin şimdiye kadar en çok övgü ve en çok yergi aldığı çalışması Osmangazi Meydanı oldu. Erkan Aydın da işin eleştiri kısmında bu projeye yer verdi;

“Osmangazi Meydanı’nın altına üç kat otopark yaptılar, kazdıklarında baktılar ki, projenin altından dere geçiyormuş meğer. Sağlamlaştırmak için durmadan kazık çakmaları gerekmiş. Maliyetini soruyoruz, net bir bilgi vermiyorlar, ancak 3 milyar lira paradan bahsediliyor. Siz bu parayı betona gömerseniz, tüyü bitmemiş yetimin hakkını yersiniz. Bizim en büyük projemiz, bu anlayışı değiştirmek. Şeffaf denetime açık bir anlayışla belediyecilik yapacağız. İsrafı keseceğiz, o parayla da kreş, alzheimer merkezi, gıda yardımı, emekli destekleri, hepsini yapacağız. Örnekleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yapıldı” sözleri konuşmanın can alıcı noktalarından biriydi.

Mustafa Dündar bize ne kadar Osmangazi’nin parlayan taraflarını gösterdiyse, Erkan Aydın bir o kadar sıkıntılı, bulanık, hatta kendi deyimi ile toz bulutlu yönlerini sergilemeye çalıştı. Sonra da dedi ki, ‘Osmangazi’nin üzerindeki tozu alacağız!..’

Harika, çünkü uzun süredir neredeyse tüm ilçeleri ile birlikte hava kirliliği mücadelesi veren, artık içinde nefes almakta zorlandığımız Bursa için kurulan bu ‘toz alma’ cümlesi tam da yerine oturdu.

Hemen ardından da dünyadan artık daha fazla eski teknoloji ithal etmeyeceğimize, yenilikleri takip edeceğimize yönelik bir açıklama geldi. Hollanda’nın Amsterdam limanındaki karbon salınımını azaltmak, hatta 0’a düşürmek adına geliştirdiği bir bitkiden söz etti Erkan Aydın. Karbon emisyonunu yüzde iki azaltan, hava kirliliği ile doğal mücadele yöntemi olarak algılayabileceğimiz bu bitki ile hem yeşil Bursa hem de havası temiz Bursa olma yolunda ilerleyebiliriz.

Geçen seçim sürecinde de kendinden emindi Erkan Aydın, yine kendinden emin tavırları ile dikkat çekti. Hakkı da yok değil. Şimdiye kadar AK Parti’ye koşulsuz destek veren DAĞDER bu kez dağlı bir aday olarak Erkan Aydın’ı destekleyecek gibi.

Karar böyle, fakat eli AK Parti’ye oy vermeye alışık seçmen bu kararla ne kadar konsolide olur, onu öngörmek zor.

Bir küçük husus daha var; sandık güvenliği…

Bir süredir CHP kulislerinde konuşulan; İsmet Karaca ekibinin geri çektiği sandık görevlilerinden sonra CHP’nin Osmangazi’de sandık görevlisi bulmakta sıkıntı yaşadığı yönündeki iddialar seçmenin kafasını karıştırıyor. Zaten Erkan Aydın’a da her gittiği yerde; ‘Bu kez sandıkları koruyabilecek misiniz?’ diye soruyorlarmış.

Demokrasiyi sandığa gidip oy kullanmak dışında pek işletmeyi başaramayan sevgili ülkemin canım vatandaşlarının oylarının korunması meselesi hayli önemli, çünkü kendilerini ifade edebildiklerini düşündükleri tek yer orası…

“Geçmiş hatalardan dersimizi aldık, sandıklar bu defa sağlam. Bu konuda daha hassas olmamız gerektiğinin farkındayız” diyen Aydın’ın söyleminden yola çıkarak sandık görevlisi sorununun çözüldüğünü düşünüyorum.

Efendim, Mustafa Dündar’ın oy hedefi yüzde 55 bu seçimler için. 2019 seçimlerinde yüzde 50.56 ile rakibine yenilen ve sandıktan yüzde 45.53 oy alan Erkan Aydın ise ‘Bu kez sokak bir değişim istiyor’ diyor.

Genel seçimlerde de öyle diyorduk ama…

Emeklinin belirleyici olduğu seçim sürecinde, emeklilerin merkezde olduğu Osmangazi’de son söz nasıl söylenecek merak konusu…

HABERLER