31 Mart tarihi itibariyle yerel yönetimlerin el değiştirmesi planların çözümü için de bir ihtimal doğurmuştu. 1 Ocak 2025 tarihinde yazdığım yazıda, Güzelyalı İmar Planlarının ilk düğümü olan, sahilin tam dibine inşa edilmiş, hem kıyı kenar çizgisini bozan hem de cadde bütünlüğünü zedeleyen meşhur deniz manzaralı otelin yıkım kararının çıktığını müjdelemiştim.
Kapalı olan planların açılması adına Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Murat İlkme bir araya gelerek çözüm arayışı içine girdikten sonra planları kilitleyen meşhur otel için yıkım kararı çıkması yolun da açılmasına vesile oldu.
Yazımda şöyle bir not düşmüşüm;
“Şimdi, gündeme gelen otelin yıkım kararı ile birlikte tüm bu sorunlardan kurtulmak, Güzelyalı İmar Planlarının doğru bir biçimde tertibi ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilmesi ve her iki belediyeden de onaylanması suretiyle Güzelyalı’da hasretle beklenen planlı gelişimin yolunun açılması mümkün”
Bugün de bahsettiğim planlama için kolların sıvandığını, planların yapıldığını ve Mudanya Belediyesi İmar Komisyonuna inceleme için gönderildiğinin haberini vereyim dedim.
Mudanya Belediye Meclisi’nin Mayıs Ayı Olağan Toplantısı’nın ikinci oturumunda konuşulan gündem maddelerinden biri Güzelyalı ve Altıntaş Mahalleleri imar planları oldu.
Mudanya’da son 30 yılda dokuz farklı 1/1000 ölçekli imar planı hazırlandı. 2014 yılından bu yana Mudanya Belediyesi tarafından yapılan planın üst ölçekli plana uyumsuzluğu ve sosyal donatı alanlarındaki yetersizlik gibi nedenlerle geliyordu iptal kararları.
Başkan Deniz Dalgıç’ın hedeflerinden biri de bu planları açmak ve böylelikle kentsel dönüşüm sürecini başlatarak sıkışmış Mudanya’nın hem depreme karşı daha dirençli bir yapıya kavuşmasını sağlamak hem de vatandaşın yaşadığı mağduriyeti gidermekti.
“Sağlıklı, sürdürülebilir ve hukuka uygun bir planlama zemini oluşturmak amacıyla süreci baştan ele aldık, yeni planda; İmar, Zeytincilik, Kıyı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı, İlçe ve Büyükşehir Belediyesi kanunları ile imar mevzuatına ve mahkeme kararlarına uygun olarak çalıştık” diyerek planla ilgili hassasiyetlerini belirtti Dalgıç.
Gelelim planın vatandaş için hak teslimi yapan kısmına…
Özellikle sahil bandında mevcutta beş katlı yapıların bulunuyor biliyorsunuz. Bu yapıların hepsi ruhsatlı, çünkü geçmiş dönemde beş kata kadar ruhsat veriliyordu bölgeye. Sonradan yapılan imar planlarında bu bölgelerin ruhsatları üç kat olarak düzenlenince vatandaş bir hak kaybına uğradı ve planlara yönelik açılan davaların bir bölümü de bu konuya itirazları içeriyordu.
Dalgıç’ın söylediği en can alıcı sözler de bu konuyu baz alıyordu. Cümleyi ana hatlarıyla aktarıyorum;
“Kentsel dönüşüm sürecini olumsuz etkileyen ve vatandaşların mevcut hak kaybına uğramasına neden olan durum, yeni planla birlikte bu hak kayıplarının giderilmesini sağlayacak şekilde düzenlendi. Düzenlemeler, mevcut yapılarla uyumlu olacak şekilde hazırlandı ve dönüşüm süreçlerini kolaylaştıracak biçimde kurgulandı. Planlama süreci boyunca zeytinlik alanlara hiçbir şekilde müdahalede bulunulmadı, bu alanların tamamı korundu”
Haziran ayında Belediye Meclis Gündemine sunulacak olan planlar incelenmek üzere İmar Komisyonuna havale edildi. İnceleme sonrasında Mudanya Belediye Meclisinde planların kabul edilmesi halinde Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilmesi aşamasına geçilecek. Planlar burada da kabul görürse yılların hasreti son bulacak ve Güzelyalı Altıntaş İmar Planları sorunu çözülmüş olacak.
Hadi bakalım hayırlısı…