Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Hoş geldin Mudanya Üniversitesi

Aslında bugün Mudanya Üniversitesi’nin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısını yazan tüm meslektaşlarımın yazılarının bir köşesinde ‘uzun yıllardır tanıdığım Gıyasettin Bingöl…’ diye başlayan bir cümle geçecektir.

Çünkü Bursa kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim olan Bingöl, belki de en çok gazeteci tanıyan eğitimcidir. Bu dostlar kervanından geri kalmayı hiç istemem, üstelik gerçekten de Bursa Sınav Okullarının Kurucusu Gıyasettin Bingöl ile Sınav Koleji’nin açıldığı ilk yıllarda çalışan biri olarak bunu söylemeye hakkım da olduğunu düşünüyorum.

Bizler okulun düzenini oturtmaya çalışırken, Gıyasettin Bey; ‘sırada üniversite açmak var’ diyerek hedefini bundan 12 yıl önce, daha yüksek bir noktaya çoktan taşımıştı bile.

Sonunda hayaller gerçek oldu ve eğitim hayatına bu yıl başlayacak olan Mudanya Üniversitesi tıpkı Sınav Koleji’nin ilk açıldığı yıl olduğu gibi, öğrencilerden büyük ilgi gördü.

YKS yerleştirme sonuçlarına göre üniversitenin lisans programlarından Endüstri Mühendisliği, Psikoloji ve Hemşirelik bölümlerinde, Meslek Yüksek Okulu bünyesinde ise İlk ve Acil Yardım, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Fizyoterapi ve Anestezi programlarında kontenjanlar yüzde 100 oranında doldu.

Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Gıyasettin Bingöl haklı bir gurur yaşıyor.

Bingöl’ün bakış açısını kendisiyle çalıştığım dönemden gayet iyi biliyorum. Bir eğitim kurumunun yapısal donatılarının eksiksiz olmasına büyük özen gösterir ve imkanları tam olmayan kurumlarda öğrencilerin de öğretmenlerin de konsantrasyon zorluğu çekeceğine inanır. Yine aynı bakış açısıyla inşa edilen Mudanya Üniversitesi çok özenilerek tasarlanmış ve inşa edilmiş bir binaya sahip.

Binanın projesini de Bursa kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim olan Necati Şahin üstlenmiş. Şahin’in konuşması sırasında sarf ettiği; “Arsa ve yapı maliyeti olarak bakıldığında 600 milyon liralık bir yatırımdan bahsediyoruz. Kar beklentisi olmayan bir kurum için çok büyük bir yatırımdır!” sözleri bence dikkat çekiciydi.

Üniversite ile ilgili ‘bazı bölümlere belediyeler tarafından ceza kesilmiş’ iddiaları da bu açıklama esnasında aydınlandı. Konuyla ilgili sorulan sorulara yanıt veren Bingöl;

Bina projesinin üniversite projesine dönüştürülmesi için bir tadilat projesi yapıldı. Bu değişiklik Mudanya Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı. Konuyla ilgili CİMER’e şikayetler gittiğini dair iddialar üzerine belediye kurumumuza cezai işlem uygulamış. İtirazımızı yaptık ve ceza uygulaması iptal edildi. Konu bundan ibarettir. Üniversite binamızda genişleme ve yükselme asla yapılmamıştır. Tek bir ağaç kesilmemiştir, hatta burada bulunan üzümleri bile oldukları yerlerden söküp videolarını çekerek kendi çiftliğime ektim” dedi.

Projenin mimar ve müteahhitleri ormanlık araziye zarar verilemeden, ağaçların üzerine çıkılmadan bir bina yapmanın mutluluğunu taşıdıklarını ziyaretimiz sırasında sıklıkla dile getirdiler.

Ben derim ki, mesele bu şekliyle aydınlığa kavuştuğuna göre, bundan sonra Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş’in söylediklerine kulak verelim. Zira kendisi işin tam teşekküllü bir bina yapmaktan ibaret olmadığının son derece farkında bir akademisyen.

Bir kurumun üniversite olabilmesi için bundan sonrasında yürümesi gereken yol, kaliteden ödün vermeden kadrosunu genişletmek, bilimsel araştırmalara ve akademik çalışmalara ağırlık vermektir. Mesele sadece bina değildir. Üzülerek söylüyorum ki, üniversitelerde bu durum çok ihmal edilmiştir!” diyor Eriş.

Hani şu, zaman zaman dile getirdiğimiz, bir profesörü dahi olmayan üniversitelerden dem vuruyor anladığım kadarıyla.

Mudanya Üniversitesi yola tam 16 profesörle çıktığına göre zaten böyle kurumlar ile adı anılmayacaktır. Ancak akademik gelişime de hassasiyetle özen gösterilmesi bundan sonraki hedef olmalıdır.

Gıyasettin Bingöl’ün, Mudanya Üniversitesi’ne ilişkin, “Bu benim son projem. Neyim varsa Mudanya Üniversitesi’ne vakfettim” sözlerini de ‘üniversiteyi kurup bir köşeye çekilecek’ biçiminde yorumlamamak lazım.

Çünkü bundan sonraki hedef üniversiteye bir tıp fakültesi kazandırmak ve üniversitenin yabancı öğrenci sayısını arttırmak.

Yani, Gıyasettin Bingöl hep bildiğiniz gibi yepyeni bir hedefe gözlerini çoktan dikmiş…

Bursa’ya hoş geldin Mudanya Üniversitesi…

HABERLER