CHP’nin geçmiş dönem Orhangazi İlçe Başkanı Ender Teke’nin sosyal medyasındaki bir paylaşım dikkatimi çekti.
Şöyle diyor Teke;
“İlçemizde son günlerde Orhangazi Belediyesi’nin taşınmaz satış ihalesiyle ilgili birçok eleştiri okudum. Açıklamalar taşınmaz satışını eleştirip farklı kalıcı gelir kaynakları bulunması gerektiğini belirtiyor. Ben ise konuyu farklı bir açıdan değerlendirmek istiyorum.
Belediye 36 adet taşınmazı ihaleye çıkarıyor, ancak neredeyse 35 adetin toplamı kadar değerli olan bir bina var listenin içinde. Öğreten evinin yanındaki 21 ofisten oluşan bina.
Başkan bu binayı daha önce SGK borcuna karşılık vermek için yetki almıştı. Ancak kabul ettirememiş olacak ki, şimdi satışa çıkarmış.
Asıl mesele; bu binanın kiracısı olan Gönüllü Evi!
Gönüllü evi yüzlerce kadının ürettiği, ürettikleri ile ayakta durduğu bir yer. Kadınlarımız burada ekmek parası kazanıyor, el becerilerini geliştiriyor, dertlerini unutup sosyalleşiyor.
Başkan göreve ilk geldiğinde Gönüllü Evi’nin elektriğini kesmekle işe başlamış, sonra buradan kira talep etmişti. Belediyeden hiçbir destek görmeden ayakta kalmayı başaran bu derneği şimdi de mülkiyetten çıkarmaya çalışıyorlar!
Geçen sene 3 yıllığına kiraya verilen bir taşınmaz, aradan sadece 1 yıl geçtikten sonra neden satılmak istenir? 2024 yılı faaliyet raporunda 722 adet taşınmazı olduğu açılanan Orhangazi Belediyesinde kadınların toplumda var olmak için kullandıkları ve kullanım bedelini de ödedikleri bu bina neden satılmak istenir?
Satışların neden toplu olarak yapılmak istendiği de sorgulanması gereken başka bir konu. Tek tek yapılan satışların belediyeye daha fazla gelir getireceği aşikar…”
Bu görüşlerin ardından üç de soru sormuş Teke;
-Önce kamu kurumu borcu diyerek yetki isteyip algı oluşturdunuz, şimdi satış listesine koydunuz. Asıl amacınız burayı satmak mıydı?
-Gönüllü Evi’nin kiracı olduğu bu binayı birilerine söz mü verdiniz de seçildiğiniz günden bu yana elden çıkarmaya çalışıyorsunuz?
-Canlı Encümen yayınlarını nede başından sonuna kadar sürdürmüyorsunuz?
Konuyla ilgili elbette iddianın muhatabı olan Ender Teke ile görüştüm. Sorular ve tespitler yerinde, ancak kendisine Orhangazi Belediyesi’nden bir yanıt gelmemiş henüz.
Biraz da Bursa Büyükşehir Belediyesinin kamu yararına kullanmak için uzun süreli protokollerle devraldığı, tüm restorasyonlarını ve bakımlarını kendi bütçesinden yaptığı ve yıllardır belediye binası olarak bilinen yapıların Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ya fahiş kira uygulamalarına maruz bırakılması ya da bil fiil Büyükşehir Belediyesinin elinde alınması sürecine benzeyen bir konuyla karşı karşıyayız aslında.
Geçmiş dönemin Orhangazi Belediye Başkanının da AK Partili olduğunu ve Gönüllü Evine bahsettiğimiz yapıdan kira almayarak, faturalarını belediye bütçesinden karşılayarak, Orhangazi Belediyesi olarak yaptığı ziyaretlerdeki hediyelik eşyalarını buradan alarak sürekli destek sağladığını hatırlatmakta yarar var.
Mevzu ‘konjonktür değişti böyle oldu’ mevzusuna benziyor daha çok.
Binanın muhtemelen belediyenin aldığı hizmetler karşılığında borçlu olduğu şirketlerden birine satışının yapılacağı ihtimali var Ender Teke’nin tahminleri arasında.
Evine ekmek götürmek ve kendi ayakları üzerinde durmak derdiyle yapıyı kullanan kadınların önüne kocaman bir set çekecek olan girişimden bir an önce vazgeçileceğini düşünmek istiyorum. Aksi bir hareket doğrudan kasıt olur çünkü…