Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Sinan Oğan takip edilmeye değer…

Siyasette koalisyonlar dönemini bitirdik, ittifaklar dönemini başlattık çok şükür. Eskiden seçime giren ve seçmenin teveccühü ölçüsünde elde ettiği güçle koalisyon masasına oturan, ağırlığını da bu ölçüde koyan siyasi partiler, şimdilerde gerçek oy oranlarını bilmeden, oluşturdukları siyasi algı ile ittifak masasında boy gösteriyor.

Vakti zamanında biz de üniversite sınavına girerken alacağımız sonucu bilmeden tercihler yapardık. Tıpkı siyasi partilerin anketlerden çıkan sonuçlara dayanarak güçlerini ortaya koydukları gibi, biz de deneme sınavlarından aldığımız sonuçlarla üç aşağı beş yukarı ne alacağımızı tahmin etmeye çalışır, bu doğrultuda kendimize meslek seçme gayretine düşerdik.

Bizim için sonuç çoğunlukla hüsran, arada bir de sürpriz olurdu. Çünkü hiçbir zaman gerçek sınav ile deneme sınavı bir olmaz soruların tipleri hep değişir, heyecandan çoğunlukla elimiz ayağımız birbirine dolanırdı.

Şimdi de anketlerden çıkan sonuçlarla seçim sonuçlarının ne derece örtüşeceğinin tartışmaları sürüyor. Zira seçmenin anketlere verdiği yanıtlarla sandık başında vereceği oy birkaç dakikada bile değişebiliyor.

Tam bu karmaşanın içinde bir yanda Cumhur İttifakı elini güçlendirmeye çalışırken, diğer yanda Millet İttifakı dağıldı mı, birleşti mi, yeni partiler mi ittifaka eklendi soruları ile çıkıyor karşımıza.

İttifakların genişleme çabası içerisinde yeni eklenen partilerin görüşlerini içine sindiremeyenler de yok değil.

Sindiremeyenler kitlesine alternatif yeni bir ittifak daha var şimdilerde.

Ata İttifakı…

İttifakın Cumhurbaşkanı Adayı da tüm ülkenin yakından bildiği bir isim Sinan Oğan…

Bugün Norm Haber ekranlarına konuk olan ve ittifakın neye dayanılarak kurulduğuna ilişkin bilgiler paylaşan Oğan, en ağırlıklı biçimde bu konunun üzerinde durdu.
Cümlesi aynen şöyleydi;

“Seçmeni HDP ile HÜDAPAR arasına sıkışmaktan kurtarmak için sahneye çıktık. Hem Millet İttifakından hem de Cumhur İttifakından oy alacağımızı düşünüyorum. Şimdiki ittifak çalışmalarına tepki gösteren, Sinan Ateş cinayetinin sonrasında yaşananlara tepki gösteren, HDP’yi içine sindiremeyen herkesi bir çatı altında toplamak istiyoruz”

Siyasetin içinde yoğrulmuş isimlerin mevcut iklimin nereye doğru evrileceği üzerine isabetli tahminleri olsa gerek ki; ittifak çalışmaları dün, bugün değil, bundan tam 6 ay öncesinde başlamış. Oğan’a pek çok siyasi oluşumdan çeşitli kademeler için teklifler de gelmiş. Ülkede karşılığı olan böyle bir isimin yanında yer almasını her iki ittifakın da isteyeceğine hiç şüphe yok.

Sinan Oğan’ın Cumhurbaşkanı Adayı olması için 100 bin imza gerekiyor. İlk iki günde bu imzaların toplanacağından son derece emin Ata İttifakı.

Sonrasında da seçim çalışmalarına hız verecekler.

İşim ile siyasi görüşümü karıştırmamaya, bu noktada objektif olmaya çabalıyorum ki, gazeteciliğimi hakkı ile yerine getirebileyim. Yine de arada insanın bakış açısı ilginç değerlendirmeler yapıyor.

Misal, aklı başında her insanın hayata dair aynı söylemleri geliştirdiğine şahitlik etmek hem hoş hem de ilginç bir deneyim benim açımdan.

Oğan’ın ekonomik söylemleri, özgürlüğe dair çıkışları, adalete yaptığı vurgu, ülkede yaşanan algı yönetimine karşı duruşu, Bursa’da bundan sonra gelişecek sanayinin ‘Akıllı sanayi’ diye adlandırılabilecek teknolojik altyapılı sanayi olması fikri, ortaklaştığımız tarafları.

Burada keskin milliyetçi bakışa karşı endişelerim olduğunu da dile getirmekte fayda görüyorum. Aksi halde kendimi inkar etmiş olurum. Ancak Ata İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Oğan’ın şu sözlerini eklemem lazım;

“Türk’ten ırkçı olmaz, Türk’ten faşist olmaz, Türkler ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ şiarı ile büyümüştür. Bizim en büyük Türk milliyetçisi olarak gördüğümüz lider Mustafa Kemal Atatürk’tür!”

Seçimlerin ikinci tura kalacağını düşünüyor Sinan Oğan. İkinci turda kimi destekleyeceğini ise açık bir dille beyan etmediğini belirtmek mühim. Zira kendisi ile aynı kulvarda, ‘karşı mahallede’ yarışan Muharrem İnce seçimlerin ikinci tura kalması halinde Kılıçdaroğlu lehine çekilebileceğinin sinyallerini veriyor.

Sinan Oğan’ın önemli bir söylemini daha dile getirmek gerekiyor;

“Şuan AK Parti içinde pek çok kişi işlerini yurt dışına taşımanın derdinde. Eşlerini, çocuklarını da adeta kaçırmaya çalışıyorlar. Çok fazla insan var bu şekilde. Bunlar tesadüf değil!”

Bu söylemlerden sonra ikinci turda Cumhur İttifakı lehine çekilmesi, kendi tabiriyle ‘sıkışmış’ olan seçmenin tepkisini çeker diye düşünüyorum.

Bizim için dolu dolu bir temas oldu Ata İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan’ın medyamıza yaptığı ziyaret. Kendisi ziyareti sırasındaki dakikliği ile de hepimizin takdirini kazandı.

Adımlarını yakından takip edeceğim…

 

 

 

HABERLER