Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Ya Bursa’ya demokrasi geldi ya da başka bir iş var!

1997 yılında başladığım gazetecilik hayatımın en ilginç, dengeleri en karmaşık seçimini yaşıyorum…

Cumhuriyet Halk Partisi’nin kendi iç çekişmeleri ve bir türlü oturmayan siyasi dengeleri nedeniyle, Mudanya, Gemlik ve Nilüfer’de adaylık açıklamasını sürekli ertelediğini biliyoruz.

Hani iş o noktaya geldi ki; ‘Sayın CHP seçmenleri işte koltuk, işte sandık, siz bizim partiye hele bir oyunuzu verin, biz de elbet seçimden sonra o koltuğa uygun adayı belirleriz, koltuğu boş bırakacak halimiz yok ya…’ şeklinde pişkince bir açıklama ile çıkacaklar karşımıza diye korkar oldum.

Yine de CHP için bu durum çok sürpriz değil, zira güç dengesi dağınık bir partide herkesin kendi iktidarını oluşturma hevesi mevcut olduğundan yaşananları doğal karşılamak adetten oldu.

Fakat gelin görün ki, işlerin hiç de böyle yürümediği, emirin her daim demiri kestiği, başların karar kılıçlarının önünde saygıyla eğildiği AK Parti’de de işler karışmaya başladı.

İlk olarak 3 dönem kuralının esnetilmesi, hatta esamesinin dahi okunmaması suretiyle bir kez daha Osmangazi Belediye Başkan Adayı olarak adı açıklanan Mustafa Dündar konusu var konuşulması gereken.

Seçim sürecinin en başında 3 dönem kuralına takıldığı için aday gösterilmeyeceğine kesin gözüyle bakılan Dündar, partililer yerine aday arayadursun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olarak elini kaldırdığı isim olmayı başardı.

Adaylığı açıklanana kadarki süreçte adı zaman zaman Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için de geçen Dündar’ın Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Alinur Aktaş ile arasının limoni olduğunu bilmeyen yok sanırım. Adaylık açıklamasında da çok samimi bir hava çizmedi ikili. Buna rağmen dün gazete manşetlerine düşen CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey ve Mustafa Dündar’ın samimi pozları ‘hayırdır inşallah’ dedirtti pek çoğumuza…

Mustafa Bozbey ile birlikte Panorama 1326 Müzesi’nde Osmangazi Meydanı maketini inceleyen Dündar hayli mutlu görünüyordu. AK Parti tabanında tepkiyle karşılanan bu pozlar CHP tabanı için de pek mutluluk verici değildi, zira CHP Osmangazi Belediye Başkan Adayı Erkan Aydın’ın adı çoktan açıklandı.

Ya demokrasi Bursa’da tüm Türkiye’den önce geldi (böyle bir şey olmasını ve tüm belediye başkanlarının seçildikleri dakika parti rozetlerini bir kenara koyarak, ‘tüm vatandaşın başkanı oluyoruz’ diyerek işlerine sarılmalarını çok arzu ederim. Fakat seçilene kadar elbette partisinin adayının seçilmesi ile ilgili ekip çalışması yapmalıdır herkes…) ya da kendilerini bölgelerinin en şanslı ismi sayanlar seçim sahtı mahalindeyken de birlikte poz vermekten çekinmiyor. Sonuçta ortada bir güçler dengesi mevcut…

Bugün bir basın toplantısı düzenleyerek geçtiğimiz 5 yılını değerlendiren ve yapılanları, yapılmak istenenleri anlatan Mustafa Dündar’daki o kendinden çok emin hava da bunun göstergesi gibi geldi bana.

OSMANGAZİ BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA DÜNDAR, “DÖNÜŞÜM SADECE, BELEDİYE VE BAKANLIKTAN BEKLEMEK DOĞRU DEĞİL. BAKANLIK VE BELEDİYEYİ ZORLAYARAK, ‘BİZ ANLAŞTIK. BİZ BU İŞİ YAPACAĞIZ. BİZE ŞU YÖNÜYLE YARDIMCI OLUN’ DİYE VATANDAŞIN DA BİZE GELMESİ GEREKİYOR” DEDİ. (ABDULLAH ÇİBİR/BURSA-İHA)
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Dönüşüm sadece, belediye ve bakanlıktan beklemek doğru değil. Bakanlık ve belediyeyi zorlayarak, ‘Biz anlaştık, bu işi yapacağız. Bize şu yönüyle yardımcı olun’ diye vatandaşın da bize gelmesi gerekiyor” dedi.

Osmangazi’nin süregelen ve yapılması için hem zamana hem de bütçeye ihtiyaç duyan büyük projeleri olduğunu hatırlatan Dündar, yaşanan felaketler karşısında Türkiye ekonomisinin halen ayakta kalmasını başarı olarak yorumladı.

Osmangazi Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi arasında kimin yaptığına ilişkin bir türlü anlaşılamayan ‘Hisar Projesi’nden de bahsedildi toplantıda. Pek çok kurumun kentsel dönüşüm olarak kabul etmediği Osmangazi Belediyesi’ne ait kentsel dönüşüm çalışmalarının yıkıp yeniden yapmak yerine bir rezerv alan oluşturan yapısından da…

Tüm bunları daha önce defalarca yazıp çizdiğimden şunu vurgulamayı yeterli buluyorum, AK Parti tarihinde eşine az rastlanır bir iltimasla yeniden Başkan adayı olarak işaret edilen Dündar, bu seçimlerden emin, sonraki seçimlere hazırlık yapıyor gibi…

İşlerin karışık olduğu bir başka nokta da Kestel konusu malum…

Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’ın partinin ileri gelenleri tarafından sarf edildiği söylenen ‘O varsa ben yokum!’ çıkışının ardından son anda belediye başkan adaylığı listesinden silinmesi ve yerine neredeyse 3 yıldır aralarında bir çekişmenin yaşandığını bildiğimiz Ferhat Erol adının yazılması bardağı taşıran damla oldu.

Bu kez hep olduğu üzere ‘affını isteme’ olayı da gerçekleşmedi. Eski usul, bildiğiniz, dümdüz istifa etti AK Parti’den Önder Tanır. Hemen ardından da İYİ Parti ve Yeniden Refah Partisi ile görüştüğü söylentileri başladı kulislerde.

Her iki parti ile de görüşen, kendisinin istifasının ardından Kestel Belediye Meclis Üyeleri Samet Sönmez, Hasan Aras ve Serkan Güler’in de AK Parti’den istifası ile AK Parti’yi 20 yıldan sonra ilk kez Kestel’de muhalefet durumuna düşüren, gündem maddelerinde eşitliğin oluştuğu noktalarda muhalefetten yana oy veren, son olarak da meclisi Fatiha okutarak kapatan Önder Tanır’ın tercihinin Yeniden Refah Partisi olacağını tahmin etmek pek de güç olmadı.

Tanır bugün itibariyle Yeniden Refah Partisi üyesi olduğunu netleştirdi. YRP Kestel Belediye Başkan Adaylığını da duyurdu.

İlginç bir tablo var hasılı Bursa’da…

Kendi partisinin adayından hoşlanmayanların karşı partinin adayı ile hemhal oluşları bir yana, kimin hangi partinin adayı olacağına yönelik de bir karmaşa mevcut.

Söylediğim gibi, ya gerçekten demokrasinin dibini yaşıyoruz, herkes hizmet için, halk için kendini paralıyor ya da işin içinde başka bir iş var da bizim aklımız pek ermiyor…

Tüm bunlar bir yana CHP’de örgütün kayıtsız şartsız evet diyeceği ender isimlerden biri olan Ceyhun İrgil, kendisine büyükşehir belediye başkan adayı olmadığı için kırgın olduğunu söyleyen bir vatandaşa sosyal medyasından verdiği yanıtta şöyle demiş;

“Lütfen kırgın olmayın. Halka sorulmadan, eğilim yoklaması olmadan seçilmişlik olmaz. Tutumum kişisel değil ilkesel. Günü kurtarmak değil, yüzyılları inşa etmek önemli. Prensip ve değerlerden vazgeçmek etik olmaz, vazgeçtiğimiz için bunun sonuçlarını yaşıyoruz.”

Milletvekilliği sıralaması ön seçim ile belirlenen ve iki dönemdir ön seçim yapılmadan kendisine adaylık teklif edildiği için CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığını kabul etmeyen İrgil önemli bir siyaset dersi vermiş yine.

Bana yeni bir hayat şansı veren ellerinden öpüyorum sevgili doktorum…

HABERLER