EYT son durum 27 Aralık 2022: EYT gündeminde bugün neler yaşandı?

‘Son dakika EYT haberleri’ sorgusu her gün olduğu gibi bugün de en çok aranan konulardan bir tanesi. EYT çıkacak mı? Ne zaman çıkacak? Çıktığında kimleri kapsayacak? İşte EYT gündeminde bugün yaşananlar ve bugünün haberleri…

EYT son durum 27 Aralık 2022: EYT gündeminde bugün neler yaşandı?

Emeklilikte yaşa takılanlara yönelik düzenlemede son aşamaya gelindi.

Kafalardaki en büyük soru işaretiyse emeklilik için yaş şartının getirilip getirilmeyeceği.

EYT konusunda son sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyecek.

Düzenlemenin ocak ayında yürürlüğe girmesi planlanıyor. Düzenlemeden 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup emeklilik için gerekli çalışma yıl ve prim gün sayısını dolduranlar faydalanacak.

EYT’liler ise kamuoyuna yansıyan formüllere karşı çıkıyor. EYT’lilerin başlıca talebi 4447 sayılı yasanın mağduriyetlerine yol açan geriye dönük işletilen hükmünün iptal edilmesi.

EYT’liler aylık bağlama oranlarının da (ABO) 1999 yılındaki gibi düzenlenmesini istiyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN EYT AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün gerçekleştirilen yılın son Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “Ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya alınmasına kadar pek çok taleplerini çözdüğümüz çalışanlarımızın emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı da yakında tamamlıyoruz. İnşallah bu meseleyi de yıl başından önce arzumuz gündemden çıkarmaktır.” dedi.

YAŞ ŞARTI OLACAK MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusundaki düzenlemenin bu hafta içinde açıklanacağını bildirdi.

Bilgin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarının EYT düzenlemesine ilişkin sorularını yanıtladı. Düzenlemenin bu hafta içinde açıklanacağını belirten Bilgin, yaş şartına ilişkin soru üzerine, “O gün açıklanacak.” dedi.

Bilgin, “Seçim sonrasına kaldı gibi iddialar hakkında ne diyorsunuz?” sorusuna ise, “Yok öyle bir şey. Bu hafta açıklanacak.” yanıtını verdi.

KİMLER FAYDALANACAK?

Toplam 1 milyon 900 bin kişiyi ilgilendiren düzenlemede çalışmalar tamamlandı. Herkes EYT’den faydalanamayacak. Gerekli şartları sağlayan kişiler düzenlemeden yararlanacak.

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar kapsamda olacak. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet şartı aranacak. 5 bin gün prim gün sayısının tamamlanması gerekecek. Prim eksikleri doğum ve askerlik borçlanmasıyla tamamlanabilecek. Bağ-Kur’lular da EYT’den faydalanabilecek. Yaş şartı konusu ihtimal dahilinde değerlendiriliyor.

Düzenlemenin çalışma hayatını olumsuz etkilememesi için işverene de destek verilecek. Kıdem tazminatı konusunda iş verene katkı sağlanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili çalışması sürüyor. Tamamlandığında Kredi Garanti Fonu kefaletiyle uygun finansman sağlanacak. Sosyal güvenlik destek priminde 5 puanlık indirim uygulaması da planlanıyor.

MUHALEFETTEN EYT’YE YEŞİL IŞIK

Muhalefet liderleri ise her fırsatta EYT’lilere yeşil ışık yakıyor.

Muhalefette Gelecek Partisi, Zafer Partisi ve İYİ Parti, EYT ile ilgili çözüm planlarını açıkladı.

Yeniden Refah Partisi, EYT’lilere noter onaylı taahhütname verdi.

İŞTE EYT’DE GÜNÜN HABERLERİ

YORUMLAR

2 adet yorum var

  1. Stajerim mağdurum. Çocuk yaşta ssk giriş kartı verdiler ama sayılmıyor. Staj sigorta başlangıcı sayılsın istiyorum. eksik primleri devlete borçlanma yaparak ödeyelim. meslek lisesi memleket meselesiydi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir